H Saket House / Sahel AlHiyari Architects

first_img “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/939205/h-saket-house-sahel-alhiyari-architects Clipboard “COPY” H Saket House / Sahel AlHiyari ArchitectsSave this projectSaveH Saket House / Sahel AlHiyari Architects Houses Year:  CopyAbout this officeSahel AlHiyari ArchitectsOfficeFollowProductStone#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesAmmanOn FacebookJordanPublished on May 24, 2020Cite: “H Saket House / Sahel AlHiyari Architects” 24 May 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogAluminium CompositesTechnowoodHow to Design a Façade with AluProfile Vertical ProfilesGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisOxidized Copper: Nordic BrownDoorsEGGERWood Laminate Doors in Molecular Plant Science InstituteStonesCosentinoSurfaces – Silestone® Nebula SeriesWall / Ceiling LightsLouis PoulsenLamp – LP RiplsWood Boards / HPL PanelsBruagRoom Dividers – Partition Wall MDFStonesNeolithSintered Stone – Mar del PlataWindowspanoramah!®ah! SecurityPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsMIS Facade PanelCarpetsFabromont AGTextile Floor Covering – Orbital® 07 COLORpunkt®LightsNorka lightingLuminaire – BelfastMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?约旦悬挑私宅 / Sahel AlHiyari Architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Photographs:  Pino Musi, Roland Halbe, Sami Haven Manufacturers Brands with products used in this architecture project Projects H Saket House / Sahel AlHiyari Architects 2015center_img Save this picture!© Pino Musi+ 18Curated by Hana Abdel Share Area:  1125 m² Year Completion year of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/939205/h-saket-house-sahel-alhiyari-architects Clipboard Architects: Sahel AlHiyari Architects Area Area of this architecture project Photographs Manufacturers: AutoDesk, BASF, Crestron, Euromobil, Gaggenau, Glassline, The BILCO Company, thyssenkrupp, Bose, Devon & Devon, Gianni Gaiti, Kalamazoo Outdoor GourmetLead Designer:Sahel AlhiyariSenior Designer:Christopher MusumanoDesign Team:Laith El Essi, Anan Ashour, Hiba Shahzada, Dara Sabri, Dina AlAhmad, Mais Al Azab, Sara FaroukiConstruction Supervisor:Laith El EssiStructural Engineering:Ismail AkeelElectromechanical Engineering:Suzan Abdel Qader, Danka TeburLandscape:Lara ZureikatContractor:Ammoun Jordan ConstructionCity:AmmanCountry:JordanMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Pino MusiRecommended ProductsHotel ApplicationsAccoyaAccoya® Wood at World Hotels Salinda ResortsConcreteKrytonConcrete Hardening – Hard-CemDoorsdormakabaEntrance Doors – Revolving Door 4000 SeriesWindowspanoramah!®ah!38 – FlexibilityText description provided by the architects. The site is located in the growing suburb of Dabouq to the north of Amman, renowned for its wealth of native oaks. It is a single family house built on a total site area of 1,981sq meters. The project endeavors to create a dialogue between topography and architecture by its formal and spatial response to the sloping landscape. This relationship is characterized by organizing the plan of the house around one continuous movement that creates a rectangular shape with a centralized courtyard. One side resting on the ground and the other one is entirely elevated above the slope of the site.Save this picture!© Pino MusiSave this picture!First Floor PlanSave this picture!© Roland HalbeThis condition creates an open external room defined on one side by the landscape and on the other by a roof defined by the suspended upper. Accordingly, the house complements its natural setting, with its spatial interim forming a sinuous movement with the topography. Moreover, its shape becomes a conduit for the prevailing winds that are allowed to permeate the structure.Save this picture!© Roland HalbeThis design clearly invests in the potentials of structure and its spatial dimension. The attempt was to compress the structure, architecture and material as an inseparable and syntactically seamless element. The mass is therefore a unified number of integrated structural elements, which, in addition to its material qualities adds a sculptural dimension to the general reading of the building.Save this picture!© Pino MusiSave this picture!Ground Floor PlanSave this picture!© Roland HalbeThe bush-hammered concrete emphasizes the material weight as it refers to a general cross section of the architecture in Jordan, which is characterized by the solidity and weight rendered in limestone. Given the moderate climate of Amman. This important space of the house actually pushes the use or the habitation of the house towards the outside, while the smaller and more domestic spaces of the interiors are brought back to the idea of basic shelter.Save this picture!© Roland HalbeAlthough the structural qualities may conceptually appear at the forefront of the design’s objectives – they actually serve a means to address other concerns that relate to the spatial qualities of the house, its feel, and emotive impact, and ultimately its rapport with the landscape. Eventually once initial impression of the structure is desensitized, the focus re-shifts to that which is not built. To the space, trees, light and breeze – Or in other words, to other fundamental issues that give space its pulse.Save this picture!© Sami HavenProject gallerySee allShow lessLeBreton 4482 Building / BarqSelected ProjectsSüdtirol Home / noa* network of architectureSelected Projects Share ArchDaily CopyHouses•Amman, Jordan Jordanlast_img


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *